SEO
SEO

Jaz in mi - raziskovanje temeljev socialne psihologije


Knjiga Jaz in mi - raziskovanje temeljev socialne psihologije je plod več kot desetletnega osebnega in teoretičnega raziskovanja problema odnosa med posameznikom in družbo znotraj okvirov sodobne socialne psihologije. Razpetost med težnjama po avtentičnosti in pripadnosti je eden najbistvenejših vidikov necelovitosti vsakega človeka ter družbe nasploh, zato je razumevanje tega odnosa ključnega pomena za pot k celovitosti. V knjigi predstavljene in razvite ideje - predvsem razumevanje sebstva kot avtopoetskega procesa ter iz tega izpeljana struktura in dinamika socialne resničnosti - predstavljajo temelj vsem mojim sedanjim dejavnostim.


Knjigo lahko prelistate spodaj. V celoti si lahko pogledate kazalo ter preberete predgovor, zadnje poglavje ter uvode v posamezne sklope. Našli pa boste tudi prve strani vseh ostalih poglavij. Knjigo listate s puščicama levo-desno, v celozaslonskem načinu pa si jo lahko ogledate tako, da kliknete osrednje polje knjige ("Expand").

Matej Černigoj se v pričujoči znanstveni monografiji loteva najpomembnejših vprašanj socialne psihologije. V ospredju je vprašanje odnosa med posameznikom in družbo, na katerega pa ni mogoče odgovoriti brez pojasnitve socialne motivacije. S kritičnim in logično konsistentnim pristopom mu uspe povezati spoznanja avtorjev kot so Mead, Piaget, Maturana in Varela ter Berger in Luckmann v nov model, ki predstavlja na področju socialne psihologije pravi paradigmatski preskok. Avtor oblikuje novo celostno teorijo socialne psihologije, v katero so vgrajeni vsi pomembnejši pojavi tega področja, vendar videni z novega vidika, ki predstavlja svežo in izvirno rešitev. Pri tem velja izpostaviti predvsem originalno pojasnitev sebstva kot avtopoetske enote ter opredelitev pojma socialne resničnosti. Zaradi izjemne širine pri obravnavi temeljnih vprašanj odnosa med posameznikom in družbo ter jasno opredeljenih epistemoloških in ontoloških izhodišč pa je Černigojev model uporaben ne le za (socialno) psihologijo, pač pa za družboslovje v celoti. Delo krasi tudi uporabljena terminologija. Visoko notranje konsistenten teoretični model namreč omogoča enoznačno opredelitev vseh ključnih pojmov, kar je v socialnopsihološki literaturi praktično brez primerjave.


(Iz recenzije dr. Janeza Bečaja)

Naročilo


Knjigo lahko naročite neposredno pri meni, cena je 24€ + poštnina. Plačilo je možno po povzetju ali na TRR SI56 1010 0004 5195 011.


Za naročilo pokličite 040 421 219 ali pišite na matej@biti.si


Podatki

Jaz in mi - raziskovanje temeljev socialne psihologije/ Matej Černigoj. Ljubljana: IPSA, Inštitut za integrativno psihoterapijo in svetovanje, 2007.

350 strani, mehka vezava.

ISBN 978-961-92206-0-3

SEO
SEO
Če lahko berete tole, vaš brskalnik strani ne prikazuje pravilno. Namestite si novo različico Firefoxa, Google Chrome ali Opere.